Flora

Etajul forestier începe sub 100 de metri altitudine și poate fi considerat până la 1 800 de metri. Aici pot fi întâlnite mai multe subetaje, ce se întâlnesc în zone de tranziție:
> subetajul stejarului, sub 500 de metri, unde mai pot fi găsite și alte foioase precum ulm, tei sau carpen;
> subetajul fagului, până la 1 200 de metri;
> subetajul coniferelor, ce cuprinde brazi, molizi, pini și zadă și se întinde până la 1 800 de metri.

Etajul alpin reprezintă zonele cu altitudini peste 1 700-1 800 de metri și este structurat în două subetaje:
> subetajul alpin inferior, între 1 700-1 800 de metri și 2 000-2 200 de metri, unde se găsește vegetație arbustivă, cu tufișuri de jneapăn și ienupăr;
> subetajul alpin superior, peste 2 000-2 2000 de metri, unde vegetația este reprezentată de pajiști alpine.
> Flori regasite in lantul muntos Carpati -Orientali

> Macul galben
Apartine familiei Papaveraceae cu frunzele penta-sectate, dispuse bazal. Este o planta scunda (10 – 30 cm), tufoasa. Tulpinile sunt terminate cu o singura floare. Fructul este sub forma de capsul. Este specie endemica in Carpatii Romanesti, formand o subspecie endemica in Retezat.

> Smârdarul
Plantă lemnoasă, scundă, din familia Ericaceae, cu numeroase ramuri neregulat încovoiate. Frunzele îngrămădite la vîrful ramurilor, verzi şi iarna, au formă ovală sau eliptică, de 1—2,5 cm lungime, lucitoare. Flori de un roşu-roz aprins, plăcut mirositoare, aşezate în mănunchi pe codiţe scurte.

> Sângele-voinicului
Este destul de rară şi localizată în locuri ierboase, însorite mai ales în pajiştile şi pe brînele nepăşunate. Răspîndirea în ţară: Carpaţii Orientali şi Meridionali.